WP Modelsite 3 Fotoshow

De Internetgroep van Amnesty heeft drie standaard modelsites gemaakt voor WordPress.

Modelsite 1 Eenvoudig – test10uitgebreide beschrijving
Dit is een eenvoudige modelsite zonder het gebruik van het rechter Zijmenu en maakt eigenlijk alleen gebruik van Pagina’s en bijvoorbeeld geen gebruik van Berichten.
Modelsite 2 Standaard – test11uitgebreide beschrijving
Deze modelsite maakt gebruik van het rechter Zijmenu van het thema en gebruikt naast Pagina’s ook Berichten voor het laatste Nieuws.
Modelsite 3 Fotoshow – deze site
Deze modelsite toont op de startpagina een aantal foto’s van de laatste berichten. Ook worden op de startpagina de laatste 3 berichten als BLOG weergegeven. Op de overige pagina’s wordt het Zijmenu van het thema getoond. Naast Pagina’s zijn Berichten dus een belangrijk onderdeel van de site.

Alle sites zijn gemaakt met het thema Benevolent. Van het thema Benevolent is daarnaast een zogenaamd Child thema gemaakt met speciale aanpassingen gemaakt voor de Amnesty modelsite layout. Dit Child thema heet Benevolent Amnesty.

Pagina’s en navigatie
Voor deze Modelsite 3 Fotoshow is gekozen voor een aantal veelgebruikte standaard pagina’s en eenvoudige hoofdnavigatie. De basis pagina’s zijn Start, <Groepsnaam>, Wat doen wij? (met een aantal subpagina’s), Nieuws, Fotoalbum en Contact met nog als subpagina Privacyverklaring. Het is natuurlijk de bedoeling de pagina’s aan te passen aan de eigen omgeving! Ook kan de navigatie daarbij aangepast worden aan de eigen behoefte. Voor de Fotoalbum zijn nog twee verschillende plugins gebruikt, nog ter keuze en voor Contact is nog een formulier plugin gebruikt.

(Nieuws) Berichten
Net als Modelsite 2 gebruikt deze modelsite ook Berichten naast de standaard Pagina’s. Pagina’s zijn normaal gesproken terug te vinden in de navigatiebalk van je website. Pagina’s worden gebruikt om inhoud te publiceren zonder publicatiedatum. De inhoud van een pagina is daarmee dus niet aan een tijdstip verbonden. Met WordPress berichten kun je inhoud publiceren met een publicatiedatum. Berichten zijn dus geschikt om inhoud te publiceren die actueel en aan een bepaald tijdstip verbonden is. Zie eventueel ook: WordPress Berichten en Pagina’s: Wat is het verschil? | InterPedia. We hebben hier 3 standaard Berichten aangemaakt en in het onderdeel Nieuws gezet: Internationale Vrouwendag, Amnesty Collecte, Write for Rights.

Startpagina en Fotoslider
Een grote verandering ten opzichte van de Modelsite 2 Zijmenu is de Startpagina. Op de Startpagina worden achtereenvolgens een aantal foto’s van een aantal Berichten getoond: de Fotoslider. Als men klikt op de [Lees meer …] van de foto wordt men gelijk verwezen naar het bericht. Bij de instellingen van een Bericht kan men kiezen welke foto’s op de Startpagina getoond moeten worden. Hiervoor is een nieuwe Berichten Categorie “Slider voorpagina” aangemaakt. Alle foto’s in deze Categorie worden op de Startpagina getoond. Behalve de Fotoslider worden op de Startpagina ook automatisch een samenvatting van de 3 laatste gepubliceerde Berichten getoond. Dit wordt de Blog sectie genoemd. In principe hoeven de Berichten in de Fotoslider niet gelijk te zijn aan deze 3 laatste Berichten, maar in de praktijk zal dat wel vaak zo zijn. Wel kunnen in de Fotoslider meer of minder dan 3 Berichten getoond worden.
Als de Blog sectie wordt aangezet kan -helaas- de gewone pagina Start verder niet meer getoond worden! Hiermee is verdere opmaak op de Startpagina wel beperkt geworden. Als alternatief wordt nu het veld “Blog sectie Titel” en “Blog sectie inhoud” gebruikt om toch nog wat tekst op de pagina te tonen. Daarnaast is er nog een soort van extra welkomspagina onder <Groepsnaam> opgenomen. Er is eventueel ook nog een extra pagina Wie zijn wji?, maar dat zou ook met de welkoms pagina gecombineerd kunnen worden.

Zijmenu rechts
Omdat er door de Nieuwsberichten meer inhoud is, is er mogelijk meer behoeft aan extra navigatie binnen de site. Behalve op de Startpagina wordt net als in Modelsite 2 het Zijmenu rechts gebruikt. In het Zijmenu worden verschillende mogelijkheden getoond: een afbeelding met een link naar een Bericht (widget Afbeelding), een opsomming van de laatste 3 berichten (widget Meest recente berichten), een tekst blok met linkjes naar het fotoalbum, een fotoalbum slide show (widget Photo Gallery Slideshow) en een tekst blok met b.v. Bankgegevens.

Foto’s Pagina’s
Op elke pagina is direct onder de titel een foto opgenomen met overal hetzelfde formaat. Hierbij is gekozen voor het formaat 1440 x 500 pixels. Dit is het formaat wat Amnesty NL ook veel op zijn site gebruikt. Hiermee is het eenvoudig mogelijk foto’s van recente acties ook hier te gebruiken. Eigen lokale foto’s voor eigen pagina’s zouden dezelfde grootte of dezelfde verhouding (2,880 op 1) kunnen krijgen. Als men handig is in het zelf bewerken van foto’s kan men natuurlijk ook foto’s van andere afmetingen of verhouding nemen.

Foto’s Berichten
WordPress gaat met foto’s in Berichten -helaas- anders om dan met foto’s in Pagina’s. In Nieuwsoverzichten (meerdere Berichten op een pagina) worden de foto’s opgenomen in het Bericht zelf niet getoond. Pas als één bericht wordt getoond, worden ook de foto’s weer getoond. Als een foto in het onderdeel “Uitgelichte afbeelding” wordt geselecteerd, wordt de foto weer WEL getoond bij Nieuwsoverzichten. Maar ook dan zijn er weer bijzonderheden: WordPress wil dan zelf bepalen in welke verhouding de foto getoond wordt. Grote en bredere foto’s (b.v. de 1440 x 500 pixels van de Pagina’s) worden dan aan de zijkant afgekapt en dus meer vierkanter gemaakt.

Foto’s Fotoslider en Berichten
Dit veranderen van de verhouding en afkappen van de foto geldt ook voor de foto’s in de Fotoslider op de Startpagina. Als je de verhouding van de foto’s bij de Berichten gelijk wil houden aan de foto’s op de Pagina’s is dat niet zo netjes.
Voor Modelsite 2 Zijmenu bleek dat foto’s met een breedte van 768 pixels ideaal zijn voor gebruik in een Bericht. De foto’s in de Fotoslider op de Startpagina zijn echter wat groter. De ideale grootte voor Berichten foto’s bij gebruik van de Fotoslider kan nog net een klein beetje groter: 780 pixels. Het blijkt dat WordPress in de Media bibliotheek dan automatisch ook een versie van 768 pixels breed van de foto maakt en deze gebruikt voor in het Bericht! Als je de foto’s dus 780 pixels breed maakt zijn deze ideaal voor de Fotoslider en voor in het Bericht. Als je dezelfde verhouding (2,880 op 1) wilt aanhouden krijg je dus 780 x 271 pixels. Ook hier geldt: makkelijker kunnen we het helaas niet maken! Maar als je het afkappen van de foto en het tonen in een andere verhouding geen probleem vindt hoef je dit natuurlijk niet allemaal te doen.
Wel is het verstandig de foto’s in de Fotoslider dezelfde verhouding te geven. Er wordt namelijk ruimte gereserveerd voor de grootste foto en dan krijg je extra witruimte bij de andere foto’s. Voor meer informatie zie ook H5 bij de Internetgroep, downloads Modelsite_1_2_en_3_WP_Instellingen.pdf

Footer
De footer is teruggebracht naar 3 koloms, gelijk aan de Blog sectie vlak daar boven op de Startpagina. In de footer van de site zijn een aantal gebruikelijke links naar de Amnesty site opgenomen. Ook wordt daar standaard de Laatste wijziging (automatisch via de plugin List Last Changes) getoond en wordt een Zoekfunctie op de site aangeboden (standaard widget Zoeken). De Amnesty Internetgroep banners zijn hier ook in de footer opgenomen (via widget Eigen html). Natuurlijk is men vrij om eigen keuzes voor de footer en widgets te maken.

Plugins
Plugins zijn de standaard mogelijk van WordPress om eenvoudig extra functionaliteit aan een site toe te voegen. Normaal eigenlijk altijd wel gratis beschikbaar, hoewel er ook wel betaalde of Pro versies zijn. We hebben de volgende standaard (gratis) plugins gebruikt:

 • Wordfence Security voor de beveiliging
 • All-In-One WP Migration (en de File Extention) voor de back-up
 • CB Change Mail Sender voor het aanpassen van de verzender e-mail adres (WordPress + Sitenaam).
 • Widget Context voor het eventueel tonen van de Wigets in het Zijmenu recht op een bepaalde pagina
 • List Last Changes voor de Laatste wijziging in de footer
 • WPForms Lite voor een eenvoudig contactformulier
 • Een standaard Fotoalbum, nog een keuze te maken uit:
  • NextGEN Gallery
  • Photo Gallery

Modelsite 1 Eenvoudig – test10uitgebreide beschrijving
Modelsite 2 Standaard – test11uitgebreide beschrijving
Modelsite 3 Fotoshow – deze site
Voor meer informatie over de WordPress instellingen zie: Modelsite_1_2_en_3_WP_Instellingen.pdf.